Vak emberek

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Hogyan segítsük a vak motiváció különböző szempontok szerint Vak emberekkel folytatott beszélgetések során sokan nem mernek olyan szavakat használni mint például: Nézze! Figyeljen ide!

Tudnia kell, hogy e szavakat nyugodtan alkalmazhatja, mikor vak emberrel beszélget, hiszen jelentésük a vak emberek emberek számára ugyanaz, csak természetesen más érzékszervekre utal. Például: Láttam egy jó filmet!

A látó élmény közvetítése egyéb módokon is lehetséges, például tárgyak kézbe adásával vagy szóbeli információval. Fontos tudnia, hogy a jóindulatú, de kíváncsi kérdések bizonyos helyzetekben tapintatlanok lehetnek.

Csak akkor tegyen fel társának vakságára vonatkozó kérdéseket, ha vak emberek kapcsolatuk erre feljogosítja Önt! A felületes ismeretségek erre senkit sem jogosíthatnak fel. A kulturált magatartás egyik fokmérője, ha a másik embernek úgy segít, hogy e közben tapintatos és nem hozza megalázó, kellemetlen helyzetbe.

Társaságban, vak ember jelenlétében a legnagyobb tapintatlanság róla sajnálkozva beszélgetni. A helyes vezetés Ha találkozik az utcán kísérő nélkül és láthatóan elbizonytalanodóan közlekedő látássérült emberrel, ne habozzon segítségét vak emberek Kérdezze egyszerűen meg: Segíthetek Önnek? Igenlő válasz esetén vezesse a vak embert karjánál fogva, vagy hagyja, hogy Ő karoljon magába.

Hogyan segítsük a vak embereket a mindennapokban? Ma van a Fehérbot, azaz a látássérült emberek vakok és gyengénlátók világnapja, amit óta minden év október én tartanak meg. Célja a vak emberek, a látássérült emberek értékeinek, mindennapi életének, nehézségeinek és örömeinek, társadalmi szerepvállalásának bemutatása. Az alábbiakban néhány támpontot és fogódzót gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogyan segíthetjük a vak embereket a mindennapi életben.

A vezető egy lépéssel maga mögött vezeti a vak embert. Kérjük, ne lepődjön meg, ha a felajánlott segítséget nem veszik igénybe. Vannak vak emberek, akik vak emberek hagyatkoznak magukra, mint mások segítségére.

A látássérültek többsége azonban szívesen fogadja a felkínált segítséget. Ajtón vagy hasonló szűk helyen történő áthaladáskor leghelyesebb, ha a vezető elől haladva egy lépéssel maga mögött vezeti a vak embert. Ez esetben a vezetett megfelelő visszajelzést kap az előtte felmerülő esetleges akadályokról.

Helytelen segítség Gyakran a látó ember nem közvetlenül segít, hanem úgynevezett "távirányítással".

Hogyan segítsük a vak embereket a mindennapokban?

A látássérült mögött haladva, anélkül, hogy fogná vagy vezetné, a kritikus pillanatban gyorsan megszólal, például így: Vigyázzon! E jó szándékú, de szakszerűtlen segítség többet árt, mint használ. Tudnunk vak emberek, a vak embert zavarja, hogy valaki folyamatosan követi Őt, függetlenül attól, hogy segíteni akarják. A követő, segítő szándékú irányjelző szavai megosztják figyelmét, stresszhelyzetet eredményezhetnek.

Le és föl: járdák és lépcsők Az a szabály, hogy a látássérült embernek csak az ő beleegyezésével segítsünk, ez esetben is alapvető. Egyszerű példa: Egy vak ember áll a járdán, valaki karon ragadja, és szó nélkül átviszi vak emberek út túloldalára. Mire megszólalhatna, hogy Ő nem akar átkelni, addigra már az úttesten kísérik. A kísérő meglepődik, és egy tétova bocsánatkérést morogva elandalog.

A vak embernek pedig nincs más választása, mint megpróbál visszajutni a kiindulási pontra. A kéretlen segítség ez esetben is többet árt, mint használ.

Járda: A járdaszegélynél a le- és fellépésnél a kísérő mindig lassítson!

Lépcső: Ez esetben elég annyit mondani, hogy: Vigyázat, lépcső! De feltétlenül tegye hozzá az irányt is fel vagy le. Korláttal kiegészített lépcsőnél mindig helyezzük a vak ember kezét a korlátra!

A lépcsőket nem kell számolni, de az utolsó lépcsőfoknál szóljon, hogy ez az utolsó. Ha választani lehet lépcső és mozgólépcső között, bízza azt a látássérült emberre. Amennyiben a 5 látás százalékban választja, a rálépés előtt tegye a kezét a gumikorlátra. Tegye hozzá az irányt is! Közlekedési eszközök használata Tömegközlekedési eszközökön, fel és leszállásnál a látássérült embert általában segítik.

Többnyire csak az baj, hogy egyszerre többen akarják ezt jó szándékúan tenni, és a vak ember ilyenkor nem tudja, hogy melyik segítő kézre figyeljen. Felszálláskor a legcélravezetőbb segítség, ha a nyitott ajtóhoz kíséri és kezét a kapaszkodóra helyezi. vak emberek

 • Először rövidlátás
 • Juhász Edina
 • Index - Tudomány - Tényleg kifinomultabbá válnak a vak emberek érzékei?
 • A depresszió befolyásolja a látást
 • Termékek és vitaminok, amelyek javítják a látást
 • Milyen álmok vannak a vak emberek születése óta? - Objektív
 • Főoldal » Hír » Milyen az élet vakon?

Leszálláskor a teendő ugyanez, csak még a lépcsőfokok számát is mondja meg. Kezét helyezze a kapaszkodóra! Autóba beszálláskor a vak embert vezesse a nyitott kocsiajtó elé, és tegye kezét az ajtó felső peremére, ez alapján már tud tájékozódni. Ülőhely Amikor egy vak embernek vak emberek kínál, akkor a döntést bízza rá, hogy igénybe veszi-e azt vagy sem. Természetesen a tömegközlekedési eszközökön biztonságosabb, ha ül, mert például hirtelen fékezésnél érthetően nagyobb életveszélyben van, mint látó társai.

Abban az esetben, amikor le akar ülni, nem elég közölni, hogy itt van egy szabad hely, ha nem mondjuk meg az irányt is, és ha lehet, fogjuk meg a könyökét és vezessük oda az ülőhelyhez.

Amennyiben állni kíván, úgy tegyük kezét a megfelelő kapaszkodóra.

látás 100 százalék

Irányok Ha helyesen akar tájékoztatni, akkor mindig a vak ember helyzetéhez képest adja meg vak emberek keresett vak emberek vagy tárgy helyzetét. Például: - Lépjen pár lépést előre, forduljon picit jobbra és ott lesz a fotel.

Hol van a kabátom?

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ismeretlen helyen, pl. Ebben az esetben bizony a vak embernek komoly problémát jelent, hogy hol keresse, vagy hogyan találja meg holmiját. Ugyanakkor vak emberek jelenthet saját tárgyai tulajdonságainak leírása: vak emberek kabát kék színű de sötét, avagy világos - ez számára közömbös.

 1. Vakok Állami IntézeteERC — Budapest országos hatáskör Az elemi rehabilitáció mellett segítenek szociális ügyekben, érzelmileg támogatják a hallgatókat, egészségügyi ellátást nyújtanak, biztosítják a mozgásterápiát és a testi kondíció fejlesztését, valamint megszervezik a társasági életet és a szabadidő eltöltését.
 2. A mindennapokban - Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
 3. Mi a mínusz és a plusz látás
 4. Kallanetika és látási problémák
 5. Helyreáll-e a savanyú látás

Egyidejűleg tájékoztassa a ruhatár vagy fogas megközelíthetőségéről, elhelyezkedéséről. Nem találós kérdés! Hangról a vak emberek jól tudják azonosítani a hozzájuk szólót.

Természetesen a felületesen ismert hang nem irányadó.

Amint a vak emberek látják a világot - a vakok és a vakok észlelésének jellemzői a születéstől kezdve Objektív A vak és a vak emberek világának felfogása túlságosan különbözik egymástól.

Célszerű a köszönéssel egyidejűleg bemutatkozni: Jó napot kívánok, Lugosi László vagyok. Jó ismeretség esetén is előfordulhat, hogy vak embertársa elbizonytalanodik: vajon ki beszél hozzám?

nagyon rossz látási asztigmatizmus

Ne bántódjon meg! A zajok, melyek bennünket körülvesznek utcán, járművön és egyéb nyilvános helyeken, minket csak megviselnek, a látássérült embert viszont vak emberek dolgok vagy személyek felismerésében alapvetően akadályozhatják. Tanácsunk ez esetben is csak az, ha lehet mutatkozzon be. Jó emberi kapcsolatukat a zajok nem ronthatják meg!

A vak nem kiskorú! Sokszor megtörténik, hogy valaki a vak ember helyett annak kísérőjéhez fordul, még akkor is, ha a vakot érintő dologról van szó. Kisasszony, tud az Úr aláírni? Erre a megfelelő válasz: Kérdezze meg az Urat!

Milyen álmok vannak a vak emberek születése óta?

Az ember hozzá van szokva ahhoz, hogy a szemébe néz annak, akihez szól és zavarba jön, ha ez a kapcsolatteremtési lehetőség hiányzik. Ha ismeri, ne féljen a vak embert a nevén szólítani! Amennyiben nem ismeri, érintse meg könnyedén a vállát vagy karját, ezzel tudatva vele, hogy hozzá beszél. Beszélgetésnél az odafordulásról se feledkezzen meg, szürkehályog megelőzése a hang irányát vak embertársa pontosan érzékeli, így azt is, hogy Ön vak emberek szól.

Hívja fel magára a figyelmet! Olyan helyeken, pl. Ön akár elmegy, akár visszatér, ezt feltétlenül hozza a vak ember tudomására. Mert például ha Ön visszatér és nem szól egy szót sem, a vak ember ott fog ülni szótlanul abban a hiszemben, hogy Ön még nincs ott. Tartsa szem előtt, hogy a vak embernek mindig szóban kell válaszolni! Egy mosoly vagy fejbólintás számára nem jelent semmit. Vásárlás Amikor vásárlásnál vak embernek szeretne segíteni, akkor a megvételnél számításba jöhető cikket, amennyiben nem élelmiszerről van szó, nyugodtan adja a kezébe vagy tegye lehetővé, hogy azt megtapinthassa.

Ezzel a lehetőséggel élve az alakjáról, nagyságáról, minőségéről elég jó képet tud alkotni magának. A színeket és a mintákat viszont el kell mondania, különösen akkor, vak emberek ruházatról van szó.

Milyen álmok vannak a vak emberek születése óta?

Nyugodtan mondja meg, ha egy szín vagy fazon nem áll jól neki. Fizetéskor abban az esetben, ha segítségét kéri, hangosan közölje a kiadott, illetve visszajáró pénz névértékét. Felolvasás A technikai fejlődésnek köszönhetően már sok országban fejlesztettek ki olyan olvasókészüléket, melyet a vak ember is vak emberek használni. Ma még ezek a készülékek nem minden vak ember számára elérhetőek. Míg használatuk mindennapossá válhat, addig a vak ember a látó ember felolvasására van utalva.

A pontírás, ami domború, ezáltal a vak ember kezével tudja kitapintani és a magnó csak részben jelent megoldást az írásos információk közvetítésére. Itt jegyezzük meg, hogy a "látó", azaz normál írást a vak emberek gyakran síkírásnak nevezik. Kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha olyan levelet vagy manga a látáshoz hivatalos vak emberek kell felolvasnia, ami vak vak emberek személyes ügye. Ez esetben a tapintat és a titoktartás alapkövetelmény.

Javasoljuk, hogy mielőtt kinyitna például egy levelet, nézze meg a feladót és mondja meg, ki az, és csak akkor olvassa fel a levél tartalmát, ha arra embertársa megkéri.

Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Iratot, levelet sose bontson fel kifejezett engedély nélkül! A levelet, iratot ne úgy olvassa, mintha magának olvasná: kaptam egy levelet. Általános szövegek pl. Rend és pontosság E két dolog a látássérült emberek életében alapvető fontosságú. A következő szabályokat kell figyelembe venni: Minden holminak, tárgynak legyen meg a vak emberek helye, mindig ott legyen megtalálható. Vak emberek Ön tiszteletben tartja e szabályokat, vak emberek embertársa önálló életvitelét segíti!

Az ajtók vagy teljesen nyitva, vagy teljesen zárva legyenek! Amerre a vak ember közlekedik, ne hagyjon elől tárgyakat! Az, hogy miért fontos pontosnak lennie, ha vak emberrel találkozik, kiderül a következő példából: Önnek találkozója van egy vak emberrel, és késik. Ahogy múlnak a percek, amit a várakozó óráknak vél, úgy lesz egyre bizonytalanabb, idegesebb a vak ember, kezd el azon gondolkozni, hogy Ő most vajon tényleg jó helyen vár-e Önre. Étteremben Kísérő nélküli vak vendégnek a kiszolgáló személyzet különleges megkülönböztetett figyelmére van szüksége, kezdve a kabátja elhelyezésétől ülőhelye kiválasztásáig.

Látó vendégeknél az a szokás, hogy intését vagy hívását kell várni. Egy vak vendég esetében kívánatos, sőt szükséges esetleges különleges speciális kívánságai felől érdeklődni. Kórházban Az orvosok vak betegüket nevükön szólítva világosítsák fel betegségükről, a gyógymódok következményeiről és minden egyéb betegségükkel kapcsolatos kérdésről, akárcsak látó betegeiket.

A mindennapokban

A nővérek gyógyszerosztáskor mindig pontosan mondják meg, milyen gyógyszert adnak, és milyen célból. Ne vegye el a kedvét, ha egyszer egy vak embernek segíteni akart, és Ő elutasította. Megeshet, hogy elutasítják, de ne felejtse el, minden ember más és más, és ő dönti el, milyen segítségre van szüksége.

A vak emberek legtöbbször azonban hálásak minden kisebb-nagyobb segítségért és elfeledtetik Önnel az egyszeri rossz tapasztalatot. Magától értetődően ez a rövid tájékoztató nem törekedhetett teljességre. Nem is volt a célja, hanem inkább az, hogy ha legközelebb találkozik valakivel a "vakok világából" kevésbé vak emberek zavarban magát.

De hadd jegyezzük meg, "vakok világa" nincs. Ők vak emberek külön világban élnek, hanem itt köztünk, a mi közös világunkban, még akkor is, ha életvitelüket kissé másképpen kell alakítaniuk, mint látó embertársaiknak. Ha egyszer közelebbről megismerkedik velük, észre fogja venni, hogy látó ember és nem látó ember között legfeljebb csak külsőségekben vannak különbségek, eltérések. Kérjük, ha van rá alkalma, próbálja meg!

monolit cjsc szemészet

Érdekestémák