Infravörös látás. Ablakok a világra III. – A szem nélkül is látók | Magyar Természettudományi Múzeum

infravörös látás

miért csökken a látás tökéletes látás bármelyikben

Befecskendeztek egerek szemébe egy anyagot, utána 10 hétig láttak a sötétben is szerző: hvg. Egy kísérlet keretében amerikai és kínai kutatók olyan nanorészecskéket fecskendeztek az egerek szemébe, ami átkonvertálta nekik az infravörös fényt látható fénnyé. Nehéz elsőre eldönteni, hogy rendkívül izgalmas vagy inkább félelmetes az a kísérlet, amelynek eredményéről nemrég számoltak be a Kínai Tudományos és Technológiai Egytem, valamint a Massachusettsi Orvosi Egyetem tudósai.

helyreállított látás gyenge látás és karate

A Cell beszámolója szerint a kutatóknak sikerült olyan nanorészecskéket fecskendezni az egerek szemébe, amelynek köszönhetően képessé váltak arra, hogy szabad szemmel lássák az infravörös fényt. Azt, ami szabad szemmel láthatatlan. Erre már önmagában is felkapja a fejét az ember, kiderült infravörös látás az is, hogy ugyanezzel az eljárással az embereken is alkalmazható lenne a technológia.

Aki vörös fénybe néz, megelőzheti a korral járó látásromlást

Az egerek szemébe fecskendezett nanoanyagról az is kiderült, hogy nagyjából 10 héten át fejti ki hatását, és semmilyen komolyabb mellékhatása nincs. Vagyis ha egyszer valaki megkapja az "injekciót", nem marad örökre infravörös a látása. A kutatók szerint az emberek szeme nem tér el annyira infravörös látás egerekétől, hogy a módszer ne működne. A hőkamera például az emberi szem számára is látható tartományra konvertálja át a fényt, így nézhetjük meg például azt, hogy egy épületen hol szökik el a hő.

Támogasd a munkánkat!

A kutatók szerint a mostani kísérlet ugyanilyen eredményt ad, azzal a különbséggel, hogy így már nincs szükség semmilyen kütyüre ehhez. A folyadékot közvetlenül a infravörös látás fecskendezték bele, ahol a speciális "horgonyok" segítségével közvetlenül a fotoreceptorokhoz kapcsolódtak.

A fotoreceptorok konvertálják a látható fényt idegi jelekké.

mágikus látáskezelés a látás kutatási módszerei

Ennek köszönhetően zöld fényt láttak, ami infravörös látás, mint amikor valaki egy éjjellátó eszközt tesz a szeme elé. A kutatók szerint az ember számára ez nemcsak a "szuperlátást" hozhatja el, de segíthet azokon is, akiknek a vörös fény érzékelésével van problémájuk.

Bár az egerekben egy injekció után nem tapasztaltak semmilyen különösebb mellékhatást, azt egyelőre nem tudni, hogy egy hosszú távú terápia roncsolja-e a szemet.

Facebook A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon infravörös látás. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket. Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!

Érdekestémák