Tanuló látása. Gyógyítható-e a látás mínusz 5-el?

A tanuló látásának elmozdulása

Iskolakezdéskor a gyermek látása is legyen rendben!

tanuló látása

Címkék: Vitáltippek Gyermek Iskolai problémák Látás Oktatás Szem szemüveg szülők, nagyszülők Tanulás Forrás: Budai Szemészeti Központ Iskolakezdés előtt jellemzően sok időt töltünk a gyerekeink tanszerének megvásárlásával. Képesek vagyunk órákat morfondírozni azon, hogy olyan iskolatáskát válasszunk, ami szép, praktikus, és a gyerek testtartásán sem ront.

A tanuló látásának elmozdulása

Ám ugyanilyen gondot kellene fordítanunk a nebulók látására is. Iskolakezdés előtt, vagy a tanév elején ajánlott egy szemészeti vizsgálatra elvinni a gyermekünket, így elkerülhetjük az esetleges rossz látásból adódó tanulási nehézségeket.

tanuló látása

Fejfájás, rossz közérzet, figyelemzavar, viselkedési probléma és romló tanulmányi eredmény is lehet a következménye, ha nem lát jól a gyermek az iskolában.

Márpedig a kisiskolás gyerek nem jelez, ha nem tűéles a látása, mert benne fel sem merül, hogy például tanuló látása homályos látás ne lenne természetes.

tanuló látása

Ha észleli is a problémát, az is elképzelhető, hogy megtartja magának a felfedezését, mert nem szeretne szemüveget hordani. Az esetek többségében csak az évenkénti kontrollok teszik lehetővé, hogy felfedezzük a változásokat a szem állapotában.

Kisgyermekkorban rengeteg változáson, fejlődési szakaszon esik át a szem, akár rövid idő alatt is kialakulhat a látás rendellenessége vagy szembetegség.

A gyerekek nagyon sokáig képesek kompenzálni a kóros eltéréseket, nem panaszkodnak, ezért kiemelten fontos a személyre szabott rendszeres követés. Barcsay-Veres Amarilla.

11 TIPP TANULÁSHOZ - Plaura

Habár az alapellátás részeként a védőnő 1 és 6 éves kor között minden évben végez alapszintű látásellenőrzést, iskolakezdés előtt akkor is vigyük el szemészeti vizsgálatra tanuló látása gyermekünket, ha nem tapasztalunk rajta semmilyen látásproblémát. Az iskolában szerzett információk nagy részét a látás révén fogadja be a gyermek, vagyis a jó látás alapfeltétele az eredményes tanulásnak.

Árulkodó jelek Ha gyerek nem jelez esetleges látásproblémát, a figyelmes szülők egy-egy jelből kiszűrhetik, hogy valami nem stimmel. Árulkodó mozdulat lehet, ha a gyermek túl sokszor dörzsöli a szemét vagy hunyorog, amikor közelre néz.

A városi környezetből származó gyermekeknél 2,6-szor nagyobb az esélye a rövidlátás kialakulásának, mint a vidékről származó gyermekeknél, ahol több zöld terület veszi körül őket.

Gyanúra adhat okot az is, amikor a már olvasni tudó nebuló sokszor téveszt és nehézkesen olvas, vagy amikor egy-egy játék közben bizonytalanná válik. Egyre több fiatal szenved a számítógép-használat okozta látásproblémáktól A tavalyi tanév a szülőkön, a tanárokon és a diákokon kívül a gyerekek szemének is nagy kihívást és extrém terhelést jelentett.

Éles látás – jó tanulás

A tanulók a digitális oktatás alatt kiemelkedően hosszú időre szegeződtek a számítógép vagy a telefon képernyője elé. Majd a nap többi részében szintén számítógépen vagy telefonon keresztül tartották a kapcsolatot a külvilággal, vagyis naponta órát vagy akár még többet fókuszáltak a digitális kijelzőkre.

tanuló látása

Ezt a nagyfokú terhelést — legyen szó gyerekről vagy felnőttről — a szemünk stresszként éli meg. Közben kevesebbet pislogunk, ami szemszárazságot, fáradtságot vagy száraz, vörös szemet idézhet elő. Ezt a modernkori látásproblémát nevezzük digitális szemfáradtságnak, vagy más néven számítógépes látás problémának.

tanuló látása

Egy két évvel ezelőtt készült tanulmány alapján a digitális felhasználók 90 százaléka tapasztalta már meg magán a számítógépes látásproblémára utaló szempanaszok egyikét. A szemvizsgálat ezért nem csupán a kisiskolásoknak, de a felső tagozatosoknak is ajánlott.

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg ismerőseivel! Ajánlott cikkeink.

Érdekestémák