Szemész képzés

Szemész képzés, Elfogadásra került a MÁOK Kisállat Szemész Specialista képzés szakági szabályzata

Ez a tájékoztató jellegű írás azért született, mert a szemészet, mint az orvostudomány egy ága éppúgy szerteágazóan fejlődik, mint más szakterületek.

szemész képzés

Az optometria önálló szakmaként jelent meg, a Semmelweis Egyetemen külön karon oktatják. De mit végez, mit vizsgál és hogyan gyógyít az optometrista?

szemész képzés

Erről készítettünk egy rövid, összefoglaló írást. Szeretettel ajánljuk!

Mivel foglalkozik a szemészet?

Ki az optometrista? Az optometria, mint önálló szakma, jelenleg Magyarországon még mindig kevéssé ismert, pedig több évtizede létezik.

Sokan tévesen az opto- előtagból az optikusokkal tévesztik össze. Valójában régebben valóban optikusi vizsgát követően lehetett optometrista végzettséget kapni. Jelenleg a két oktatás teljesen kettévált. Az optikusok okj-s szemész képzés követően az optikai szaküzletekben a szemüvegek eladását, a szemüvegek teljes elkészítését végzik.

Korábban az optometrista a főiskolán hosszú évek alatt tanulta meg a szemészet fortélyait, ami után főiskolai diplomát kapott. A végzettségük diplomás optometrista, kontaktológus. Tulajdonképpen szemészek, akik ugyanúgy tanulnak anatómiát magas szinten szemészetetoptikát, élettant, kórélettant betegségek pontos tüneteit, szemfenéki jellegzetességeit felismernimegtanulják gyakorlati szemész képzés során a páciensek szakszerű szemészeti vizsgálatát, mind szemüveggel, mind kontaktlencsével való látáskorrekcióját.

szemész képzés

Maga a szakma a szemész szakorvosok munkáját hivatott kiegészíteni, meghagyván a betegségek gyógyítását, kezelését és műtéti megoldását a szakorvosoknak. Más országokban az optometristák a kórházakban, szakrendelőkben dolgoznak.

szemész képzés

Nyugat-Európában az optometrista és a szemész szakorvos munkája összekapcsolódik, kiegészíti egymást. Az optometrista vizsgálja a betegeket, szemüveget ír fel és teljes körű szemészeti vizsgálatot végez.

szemész képzés

A szemész szakorvosok gyógyítják meg azokat a betegségeket, amiket az optometrista vizsgálata feltár. Ez alatt érthetők a gyógyszeres kezelés és a műtéti beavatkozások.

  1. A szemgyógyász olyan személy, aki a szem vizsgálatára, kezelésére és gondozására szakosodott.
  2. Szemészeti magánrendelés 9 fajtája 14 panaszra 10 módszerrel - 27 Sellő

Ezzel szemben hazánkban még ez a rendszer nem terjedt el tökéletesen. Az optometristák zömmel optikákban vizsgálnak, és csak elvétve találkozhatunk velük szakrendelőkben és kórházakban, pedig szakképesítésük ad erre lehetőséget.

szemész képzés

Az alábbi meghatározás a Semmelweis Szemész képzés Egészségtudományi Kar honlapján olvasható: Mit csinál egy optometrista? A korszerű vizsgálati eszközök segítségével látszerészeti segédeszközöket szemüveg, szemész képzés ír fel, miközben a legoptimá­lisabb látásélesség elérésére törekszik, betartva a kompetencia-határokat.

Vizsgálatai során felismeri a szembetegségeket, a betegségről mértéktartóan nyilatkozik, így hozzájárul ahhoz, hogy a páciensek időben szemorvosi ellátásban részesülhessenek.

A képzés során minden évben elviszik a diákokat a szemüveglencséket, illetve kontaktlencséket előállító gyárakba, amit az iskolát támogató cégek tesznek lehetővé. A szemüveg- illetve kontaktlencsegyártó cégektől rendszeresen meghívott vendégelőadók minden osztályban tartanak előadásokat, eladástechnikai tréningeket.

Érdekestémák