Súlyos látásvesztés. Látás világnapja – október 8.

Szemfenéki érelzáródások

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló szembetegség diabéteszes retinopátia idült, folyamatosan súlyosbodó kórállapot, mely hosszabb tá­von látásromláshoz és végül akár teljes látásvesztéshez is vezethet.

súlyos látásvesztés szemüveg fotó a látáshoz

súlyos látásvesztés A diabé­tesz többféle szemészeti problémát is okozhat, melyek közül a diabéteszes retinopátia a leggyakoribb. A diabéteszes retinopátia kialakulása mö­gött álló mechanizmusok még nem telje­sen tisztázottak.

Annyi bizonyosnak látszik, hogy a cukorbetegség — és ezen belül is leg­inkább a tartósan emelkedett vércukorszint hiperglikémia súlyos látásvesztés következtében károsodnak a szemben lévő apró erek. Ennek eredmé­nyeként a látásért felelős ideghártya retina vérellátása elégtelenné válik, kóros érelválto­zások, értágulatok, bevérzések alakulhatnak ki, ami végső soron látásromláshoz, súlyos esetben teljes látásvesztéshez vezethet.

Az ideghártya károsodásának mér­téke alapján nem feltétlenül lehet előre látni a látásvesztés súlyosságát. Előfor­dulhat például, hogy a látás előrehaladott ideghártya-károsodás mellett is csaknem normális, ezért is nagyon fontos a cukor­betegek rendszeres szemészeti kontroll­vizsgálata akkor is, ha a betegnek nincs szempanasza. A retinopátia súlyosbodása attól függ, hogy a hiperglikémia mióta áll fenn és mennyire súlyos.

 • Gyógyszer a látás fenntartására
 • Látomás 0 mi ez
 • Hirtelen elvesztette a látását
 • Látásmódot adjon az embereknek és
 • Nyitólap » Rendelési idők » A Szem betegségei » Szemfenéki érelzáródások Szemfenéki érelzáródások A szemfenék erei verőereket artériákat és visszereket vénákat jelentenek, amelyek szerepe a látóhártya retina megfelelő vérellátásának biztosítása.
 • Látás, ha jól látják
 • Szemfenéki érelzáródások | Szemészeti Klinika

A diabéteszes szembetegség — különösen a kezdeti időkben — nem feltétlenül okoz a beteg által is észrevehető tüneteket. A diabéteszt kísérő szembetegség tünetei viszonylag sokfélék lehetnek attól függően, hogy azokat pontosan milyen morfológiai elváltozás okozza.

Súlyos bevérzés esetén hirtelen teljes látásvesztés is bekövetkezhet, mely nem jár fájdalommal. Súlyos látásvesztés diabetológiai gondozás mellett rendszeresen sor kerül szemészeti kontrollvizsgálatokra is, melyek során optimális esetben már korai stádiumban felfedezik a retinopátia kialakulását — akkor, amikor a látásvesztés még súlyos látásvesztés indult el, vagy még annyira enyhe fokú, hogy maga a beteg esetleg még nem is érzékeli, csak a speciális vizsgálatok mutatják ki a károsodás korai jeleit a szemben.

A kivizsgálás első lépése ilyen esetek­ben is az alapos kikérdezés, melynek során az orvos kikérdezi a betegét arról, hogy mi­lyen tüneteket észlel magán, azok mióta állnak fenn, illetve van-e olyan esemény vagy egyéb tényező, melyet esetleg ös­szefüggésbe tud hozni a tünetek megjele­nésével, javulásával vagy súlyos látásvesztés. Ha a cukorbetegség és a tünetek meg­léte alapján már valószínűsíthető a diabé­teszes szembetegség fennállása, annak biztos diagnózisát speciális szemészeti vizsgálatok segítségével lehet felállítani.

Rövid idejű expozíció hatásai Könnyezés. Az anyag maró hatású a szemre, a bőrre és a légutakra. Belégzése tüdőödémát okozhat. Lásd Megjegyzések.

A réslámpavizsgálat során az orvos a szemfenék állapotát vizsgálja súlyos látásvesztés arról felvételeket súlyos látásvesztés készít további elemzés és későbbi összehasonlítás céljára. A vizsgálat előtt a vizsgálat megkönnyítésére pupilla­tágító szemcseppet ad, mely átmenetileg zavarhatja a látást, ezzel számoljon a beteg, amikor a vizsgálatra indul, lehetőleg men­jen kísérővel és semmiképp se vezessen saját autót ilyenkor.

Kapcsolódó fájlok

A látásvizsgálat a látásélesség megha­tározására szolgál. A látásélesség hirtelen, minden átmenet nélküli rosszabbodása rossz prognosztikai jel; ilyen esetekben további sürgős kivizsgálás és szakellátás szükséges. További kivizsgálás céljára szóba jöhet úgynevezett optikai koherencia tomográ­fiás OCT vizsgálat végzése, illetve az erek állapotának vizsgálatára fluoreszcens fes­tékkel végzett érfestés angiográfia is.

súlyos látásvesztés reggeli látomás

A cukorbetegség szemészeti szövődmé­nyei esetében is a legjobb stratégia a meg­előzés. Szemészeti kezelések A diabéteszes retinopátia kezelése az ese­tek többségében nem tesz szükségessé speciális szemészeti beavatkozásokat.

Azokban az esetekben, melyekben mégis szükség van ilyenre, az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre. Lézerkezelés A lézeres beavatkozás célja, hogy csökkent­se az érújdonképződést és mérsékelje az egyéb súlyos látásvesztés.

A jó anamnézis fél diagnózis. A szembetegek többsége panaszával először háziorvosához fordul.

A lézersugárral esetenként csak a szem bizonyos területeit, míg máskor az egész szemet veszik célba. A lézerkezelés kizárólag szakorvosi javaslat­ra és általában ambuláns ellátás keretében történik.

Gyógyszeres terápia Előrehaladott esetekben lehetőség van szteroidkezelés alkalmazására is, amikor a gyógyszert közvetlenül a szembe juttat­ják be. Vannak — részben még a klinikai ki­próbálás stádiumában lévő — egyéb gyógy­szeres kezelési lehetőségek is, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján ígéretesnek bizonyultak a szemészeti elváltozások sú­lyosbodásának lassításában. Elsősorban üvegtesti vérzés eseteiben jön szóba szemsebészeti beavatkozás, melynek célja a vérgyülem eltávolítása a szemből.

أنت محظور مؤقتاً

A diabéteszes retinopátia különösen fel nem ismert vagy nem kezelt esetekben járhat súlyos következményekkel. Ha az újonnan képződött, sérülékeny, kevésbé teherbíró erek elszakadnak, vér kerül a szemet kitöltő üvegtest híg kocsonyaszerű állományába.

 • Hogyan lehet visszaállítani a látást mínusz 1
 • Látás az egyik szem vakságával
 • Látás 4 rövidlátás
 • A rossz látásnak fejfájása van
 • Súlyos helyi hatások minden expozíciós út következtében.
 • Mi a pásztor látványa
 • Szemelváltozások a háziorvosi gyakorlatban | hotel-platan.hu

Súlyos látásvesztés üvegtesti vérzés tipikus tünete apró vagy nagyobb, lebegő, lassan tovamozgó foltok megjelenése a látótérben üvegtesti homály. Súlyos esetben a vér mennyisége olyan nagy lehet, ami teljesen lehetetlenné teszi a látást.

Az üvegtestbe került vér önmagában nem feltétlenül okoz tartós látásvesztést; a vér néhány hét vagy hónap alatt fokozatosan felszívódhat, így az üvegtest feltisztulva ismét átlátszóvá válik, a látás normálissá válhat.

A retinaleválásra úszó homá­lyok, fényfelvillanások vagy súlyos látás­csökkenés hívhatja fel a figyelmet. A szem elül­ső részén kialakuló új erek akadályozhatják a szemen belüli normális folyadékáramlást, ami a szemnyomás fokozása révén glau­kóma kialakulásához vezethet.

súlyos látásvesztés látásélesség szaruhártya

A nyomás­emelkedés miatt károsodhat a látóideg is, ami további súlyos látásproblémákat okoz. A retinopátia az esetek többségében sajnos fokozatosan egyre súlyosbodik, látásrom­lást és később akár teljes látásvesztést is eredményezhet. Megfelelő életmóddal, ke­zeléssel a rosszabbodás lassítható, az újabb elváltozások megjelenése késleltethető.

súlyos látásvesztés szemlátás és agy

Ne felejtse el, hogy a teljes látásvesz­tés nem elkerülhetetlen következménye a cukorbetegségnek. A megelőzésért ön is nagyon sokat tehet.

Érdekestémák