Látássérült osztályozás

Módszertan : Vakok Állami Intézete
Az OMK a projekt lezárása után, a fenntartási időszakban az alábbi feladatokat látja látássérült osztályozás Írott anyagaink A projekt időszaka alatt a módszertani fejlesztés egyrészt a speciális szükségletű célcsoportokra, másrészt a látássérült személyek által végzett tevékenységekre vonatkozott. Az alábbi, elemi rehabilitáció adaptált formáit tartalmazó módszertani útmutatók készültek el: Időskorú látássérült személyek elemi rehabilitációja Halmozottan sérült látássérült személyek elemi rehabilitációja Szerzett agysérülés következtében létrejövő látássérült osztályozás és ehhez kapcsolódó kognitív funkciózavarok Csecsemőgondozás speciális technikáinak módszertana látássérült személyek esetében Módszertani útmutató látássérült személyek barkács tevékenységéhez Az Elemi rehabilitációs tevékenységet meghatározó szakmai előírások című kiadvány összeállításának célja az elemi rehabilitációs szolgáltatás minőségének értékelésére szolgáló specifikus követelményrendszer kialakítása, amely biztosítja az azonos szakmai tevékenységek egységes szemléletű megközelítését, értékelését és minősítését, valamint egyetértésen alapuló szakmai keretet teremt.

A sérült szem mûködése a funkcionális látás meghatározása 5 Látótér 15 Távollátás hypermetropia, hyperopia 21 A funkcionális látás meghatározása 5 Egyéb alfunkciók 15 Asztigmatizmus 7 2. A látássérülés a látássérült ember bemutatása 3 1. A látássérülés a látássérült ember bemutatása sugártest 1.

A szem két, 24 mm átmérôjû, gömb alakú, páros szerv. A szem különbözô részekbôl áll, amelyek a fényt közvetítik a legbelsô rétegéig a szemfenékre. Az agy után az emberi test legösszetettebb szerve a szem. A szem a szemgödörben orbita foglal helyet.

Módszertan

A szemgödör a szem számára védelmet biztosít és helyet ad a hat külsô, szemmozgató izomnak, valamint a szembôl kilépô idegeknek és a szemet tápláló ereknek. A szaruhártya biztosítja a szem törôerejének legnagyobb részét.

Látássérült személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásainak továbbfejlesztése

A fénytörés a fény irányváltoztatása a szem törôközegein, pl. A szaruhártya óraüvegszerûen illeszkedik az ínhártyához sclera ld.

A C-vitamin is egy kitűnő antioxidáns, amely védelmet biztosít a szabad a hiányában kialakulhatnak az időskori szembetegségek és a homályos látás is.

Ínhártya alfejezet annak elülsô részeként fogható fel, s azzal közösen alkotja a szemgolyó belsejében látássérült osztályozás képletek védôburkát. Áttetszô, szabályos szerkezete teszi lehetôvé, hogy a védôburkon keresztül, mint egy ablakon át, a fény a szembe jusson.

látássérült osztályozás

Sugártest corpus ciliare A sugártest a szemlencse alakváltozását irányító kicsiny izom a szemben, amely lehetôvé teszi annak gyors fókuszváltását a távoli, közepes távolságban lévô és közeli tárgyak között. A sugártestnek a szem belsô nyomását szabályozó szerepe is van, mert hámja termeli a csarnokvizet l.

látássérült osztályozás

A csarnokvizet a sugártest termeli, amely a hátsó csarnokon, pupillán keresztül jut az elülsô csarnokba és a csarnokzugban vezetôdik el Írisz szivárványhártya A szem pupillát körülvevô, színes része, amely a szembe jutó fény mennyiségét szabályozza. Pigmenttartalma határozza meg a szem színét. A közepén található kerek nyílás pupilla nagysága az írisben lévô izmok mûködésétôl függ.

Pupilla szembogár Változó mérete szabályozza a szem belsejébe jutó fény mennyiségét. A fényképezôgép blendéjéhez hasonlítható a mûködése.

  • Jó szemgyakorlatok
  • Látássérültek osztályozása

A szemgolyóba tekintve fekete körnek látszik ÁBRA A tökéletes fénytöréssel alkotott kép a retinán Szemlencse lens Egy kis lencseformájú struktúra a szemben, amely a fényt a retinára fókuszálja. A pupilla mögött látássérült osztályozás el, áttetszô, alaknyújtásával, domborításával képes fénytörô erejét változtatni, ezzel különbözô távolságban lévô tárgyakról is éles képet vetít a retinára.

Üvegtest corpus vitreum A szemlencse mögött található. Látássérült osztályozás szem hátsó részét teljesen kitöltô, retinához tapadó, áttetszô képlet, melynek igen magas a víztartalma. Nemcsak a fényt juttatja a retináig, hanem a szemgolyó burkának is ez ad belsô látássérült osztályozás. Retina ideghártya, látóhártya, recehártya Az ideghártya tartalmazza azokat az érzékelôsejteket csapok és pálcikákamelyek képesek a fényingert elektromos ingerületté átalakítani.

Egyéb idegelemeiben elkezdôdik az idegi jelek feldolgozása is, még mielôtt azok a látópályán keresztül az agy látóközpontjába jutnak. Pigmentrétege szabályozza a fénysugarak érzékelôsejtekben történô elnyelôdésének mértékét.

Навигация по записям

Tehát a retina funkciójában hasonló, bár mégis több annál, mint ahogy a fényképezôgépben a fényérzékeny film mûködik. A retinán keletkezett képet a látássérült osztályozás tovább vezeti ingerületként azokba a különbözô agyi központokba, melyek részt vesznek a látásban. A retina sejtjei, részei az alábbiak CSAPOK A csapok olyan fényérzékelô receptorsejtek, amelyek a világosban látást teszik lehetôvé, továbbá az éleslátásért és a színlátásért felelôsek.

Ez utóbbitól származik elnevezésük is: a vörös, a zöld és a kék csapok a nevüknek megfelelô hullámhosszúságú, ún. A többi ún.

látássérült osztályozás

Az emberi retina millió csapot tartalmaz. Alacsonyabb ingerküszöbbel rendelkeznek, mint a csapok, így sötétben csak ezek mûködnek, de nem érzékelik a különbséget a színek között, és nem képesek a tárgyak részleteinek és körvonalainak éles megkülönböztetésére. Az emberi retina millió pálcikát tartalmaz.

Judo a látássérültek számára Ismertesse a látássérültek rehabilitációjának sajátosságait, különös tekintettel a vakvezető kutya alkalmazását befolyásoló szempontokra! A látásteljesítmény alapján 4 kategóriát különböztetünk meg a Betegségek Nemzetközi Osztályozása BNO szerint: a normál látást, a mérsékelt látásromlást, a súlyos látásromlást és a vakságot. Jelenleg világszerte millió ember látássérült, ebből 39 millió a vakok száma.

A retina szélei felé haladva a pálcikák dominanciája figyelhetô meg. Nevét a benne nagy mennyiségben jelenlévô látássérült osztályozás pigment miatt kapta. Látássérült osztályozás csapot tartalmaz. A szemüveg nélkül is jól látó emberek szemében a végtelenbôl 5,0 m-nél nagyobb távolság érkezô párhuzamos sugarak a sárgafoltban egyesülnek. A látássérülés a látássérült ember bemutatása 4 5 A legjobb látás az embereknél A vakfolt a papilla, látóidegfô : a retinának az a területe, amely nem érzékeli a fényt, mert nem tartalmaz csapokat és pálcikákat, csak információszállító idegrostokat.

Ez a látóideg kezdete, ezért látóidegfônek is nevezzük.

Érdekestémák