Csecsemőkori szürkehályog

csecsemőkori szürkehályog

Ép csecsemőkori szürkehályog a szemlencse teljesen átlátszó.

homályos látás az alváshiánytól

Alakja és helyzete révén jelentősen hozzájárul a szem össztörőerejének kialakításához. Részt vesz az alkalmazkodás folyamatában; a törőerő változásával a látásélesség közelre és távolra való beállítását szabályozza.

távollátó látásvizsgálatok

A szemlencse átlátszatlanná válása, elszürkülése a látásélesség — különböző mértékű- csökkenését okozza. Szürkehályog gyermekkorban, sőt, csecsemőkorban is előfordulhat. Ezek nagy része veleszületett állapotsokszor fejlődési rendellenesség okozza, amely a szem csecsemőkori szürkehályog részeit is érintheti.

A hályog elhelyezkedésétől és méretétől függően néha véletlenszerűen derül ki szemészeti vizsgálat alkalmával, néha azonban látásromlástesetleg következményes tompalátást okozhat.

a látás helyreállítása a rövidlátást akadályozza

Általában az idő előrehaladtával már nem változik. Szintén lehet veleszületett vagy későbbi életkorban kialakult a szerzett szürkehályog, aminek valamilyen fertőzés pl.

Viber A fotó illusztráció: pixabay. A gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő látásfejlődés, melynek feltétele, hogy a szem egészséges legyen, illetve megfelelően alakuljon ki a szemek kapcsolata egymással és a látókéreggel.

A felnőttkorban leggyakrabban idősöknél kialakuló szürkehályog a korábban tisztaátlátszó szemlencse fokozatos elszürkülése. A kezdetben enyhefokú látászavar idővel teljes látásvesztésig fokozódhat, amin csak az elszürkült lencse eltávolítása segíthet. Minden életkorbanáltalában rohamosan kialakuló szürkehályogot okoz a szem és ezen belül a lencse sérülése.

lehet-e műtéttel javítani a látást

Ilyenkor mielőbbi beavatkozás szükséges a további komplikációk megelőzésére. A szürkehályog kimutatására általános szemészeti vizsgálat keretén belül van lehetőség, akár szűrővizsgálat formájában is. Elsősorban megállapítjuk a páciens külön-külön szemmel nézett, szemüveggel korrigált látásélességét.

Mi a kancsalság?

A látásromlás mértéke befolyásolja az elvégzendő műtét időpontját. Biomikroszkópos vizsgálattal tájékozódunk a szem elülső részeinek állapotáról, a szemlencse átlátszóságáról, az esetleges átlátszatlan területek helyéről, méretéről.

Szemfenéki tükrözéssel megállapíthatjuk, hogy az elszürkülés mennyire csökkenti a szembe jutó fény mennyiségét, mennyire láthatóak a szem belsejének képletei.

A gyerekek fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő látásfejlődés, melynek feltétele, hogy a szem egészséges legyen, illetve megfelelően alakuljon ki a szemek kapcsolata egymással és a látókéreggel. A kicsik körében leggyakoribb szembetegség, a kancsalság mellett számtalan más szemészeti probléma létezik, amelyek időben elvégzett szűrővizsgálattal felismerhetők, kezelhetők. A gyermekkorban előforduló legfontosabb szemészeti problémákról dr. Kancsalság A kancsalság a gyermekkor egyik leggyakoribb szemészeti problémája.

Október a látás hónapja! Szeretettel várjuk akciós szemészeti szűréseinken!

Karcagi Dalma szemműtétje a Saint James Szemészeti Központban

Érdekestémák