A látásod

Vajon mennyire jó a látásod? Az alábbi tesztből kiderül!

Egészség Dia A szem egészségéhez és az éles látáshoz elengedhetetlen, hogy megfelelő tápanyagokkal lásd el, amihez olyan ételeket kell fogyasztanod, melyekben nagyobb mennyiségű A- C- és E-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak, cink, béka-karotin, illetve lutein található.

a látásod

Közismert, hogy a szem számára kiváló táplálék a sárgarépa, de ugyanígy igaz ez a tojássárgájára, a zöld leveles zöldségekre vagy az olyan gyümölcsökre, mint például az áfonya vagy a látásod kék szőlő.

Dia Talán furcsán hangzik, ugyanakkor nagyon is logikus, hogy szervezeted dehidratáltsága szinte elsőként okoz kellemetlen szemtüneteket, kiszáradást és gyulladást, ami akár látásromláshoz is vezethet.

a látásod

Nagyon fontos ezért, hogy a látásod szemed miatt is gondoskodj a napi legalább két, két és fél liter folyadék beviteléről. Dia A szem tornáztatása és edzése is myopia otthon fontos, különösképp, ha irodai, számítógépes munkát végzel.

a látásod

Érdemes minden reggel, illetve este elvégezni a következő gyakorlatokat, de minél többször teszed meg a nap folyamán is, annál jobb. Dörzsöld össze a tenyereidet, majd a meleg kezedet tedd rá a szemeidre, maradj így pár másodpercig, majd ismételd meg néhányszor.

a látásod

Nézz lefelé a szemeddel, majd balra, onnan pedig a látásod, ívesen a látásod át a tekinteted jobbra. Érdemes a halántékodat is gyakran megmasszíroznod, ha pedig úgy érzed, túlságosan fáradt a szemed, legalább három percre hunyd le.

Dia A különféle környezeti hatások és életmódbeli szokások sokat árthatnak a szemnek, a fluoreszkáló fényeket például mindenképpen próbáld meg elkerülni, az a látásod használj úszószemüveget, sohase olvass sötétben vagy félhomályban, és tilos dörzsölnöd a szemed.

a látásod

Dia A szem egészsége szempontjából az egyik legfontosabb tényezőt jelenti a nyolc óra alvás, mely biztosítja a tiszta és éles látást, valamint regenerálja a szemet a napi ártalmak után.

A nap közben beiktatott pihenés szintén fontos, ha például számítógéppel dolgozol, jó, ha minden 50 percet 10 perces szünet követ. Dia Az egyik legkártékonyabb dolog a látásod szem egészségének tekintetében a dohányzás, számos kutatás bizonyította például, hogy elősegíti a makula, vagyis a szem éles látásért felelős részének megbetegedését és károsodását, mely időskori makula-degenerációhoz, rosszabb esetben pedig vaksághoz is vezethet.

a látásod

Szemed egészsége érdekében is érdemes ezért mielőbb letenni a cigarettát.

Érdekestémák